Voordat ik aan een opdracht begin te schrijven, passeren een aantal dingen razendsnel de revue in mijn hoofd. Wat is het medium? Wie is de lezer? Moet de tekst informatief, commercieel, verhalend zijn of een combinatie daarvan? Kan ik met stijl en taal de juiste toon bereiken? Ach, als het goed is doet iedereen dat die op het punt staat te schrijven.

Omdat dat je fris houdt, las ik nog eens in het boek ‘Van idee naar tekst ’van Karel Witteveen. Het is een wat theoretisch boek dat je stimuleert vanuit verschillende invalshoeken te denken en te schrijven. Die invalshoeken deden me denken aan ‘Vele hemels boven de zevende’ van de Vlaamse schrijver Griet Op de Beeck; aan het boek, de film, het toneelstuk.

Het boek heeft slechts 270 pagina’s en is geschreven vanuit vijf personages. Over de geweldige stijl en het taalgebruik heb ik het voor het gemak even niet, het gaat mij nu om het medium en vooral de perspectieven. Als lezer van het boek duik je in de hoofden van vijf personages. Juist dat geeft je zo veel inzichten. En is het in het leven niet altijd zo dat je de dingen vanuit meerdere invalshoeken kunt bekijken? Bij het nieuws dat het boek zou worden verfilmd, dacht ik maar één ding: Hóe dan? Dat moest ik zien.

Met de beperkingen die film dan toch wel heeft, verplaatsten de makers het perspectief naar voornamelijk één persoon. Hoewel het verhaal grotendeels hetzelfde was, kwam het bij mij anders binnen. Het kreeg een andere lading, maar het bracht me zeker zo van m’n stuk. Nu moest ik de toneelbewerking natuurlijk ook meepikken. Zo zat ik in het theater voor de voorstelling van Bos Theaterproducties.

Waren de personages wat aangezet? Dat zal bij toneel horen. Ik telde zes perspectieven deze keer, door elkaar, snel opvolgend. Opnieuw kwam hetzelfde verhaal anders bij me binnen. Dat is toch intrigerend? Perspectief kan voor je toveren. Een belangrijk besef voor je dagelijkse beeldvorming in het leven, maar zeker ook professioneel. Dit bevestigt maar weer hoe belangrijk het is een weloverwogen aanloop te nemen bij elke schrijfopdracht. Opdat je de lezer doeltreffend bereikt. 

Vorige artikel
Volgende artikel

Uitgaande van het principe 'ieder z'n kwaliteiten', neemt Pakt het schrijven graag van je over. Lees eens verder op deze website, misschien kan ik (in de toekomst) iets voor jouw bedrijf betekenen?

lees meer..

Groet!

handtekening_miep.jpg