Mijn tieners weten het zeker, We moeten het even over Kevin hebben’* dat  móet wel een stom boek zijn. Zo stom, dat hun moeder het leest. En ze hebben ergens gelijk. Niet dat het een stom boek is, want dat is het niet. Maar een boek met zo’n titel kiest toch niemand? Nou ja, tenzij een vriendin het aanraadt. Dat geef het een kans.

Want een titel zou nieuwsgierig moeten maken, tot je verbeelding moeten spreken, of je tenminste uitnodigen tot het lezen van wat volgt. Dat geldt voor alle titels. Wat dan wel een goede titel was geweest? Laat ik niet doen alsof ik het beter weet, want zelf vind ik een goede titel kiezen altijd een grote uitdaging. En denkend aan doelgroep, medium en de ruimte op scherm of papier kun je er echt je hoofd over breken. Vandaar dat ik mij regelmatig voorneem extra aandacht en creativiteit te besteden aan de titels van mijn teksten. En echt, je kunt blíjven dubben.

In een snikhete week in augustus verruilde ik mijn werkplek tijdelijk van zolder naar de relatief koele woonkamer, waar ik mijn bureau midden voor de boekenkasten zette. Was dat even inspirerend! Staarde ik even voor me uit, las ik ruggen, meestal niet eens bewust. Laten we het over afval hebben’ kopte die week een artikel van mijn hand. Dat We moeten het even over Kevin hebben op ooghoogte in de kast stond, was heus geen toeval. Toch is het opmerkelijk dat ik dat opeens dé kop vond voor dit artikel, voor de boodschap en voor de doelgroep. Blijkbaar kan het zo gaan.

 

Stomme titels in de ban. Tenzij ze plotseling het beste idee lijken.

Laat ik dat eens vaker doen. Zomaar struinen langs de ruggen van de boeken. Het Smelt belooft bijvoorbeeld veel. De helaasheid der dingen, top. Alles is schitterend, hoezo? Dwaallicht, verontrustend. Titels inspireren, halen de verhalen naar boven die weggestopt zitten in m’n hoofd, maar vooral, ze frissen m’n voornemen op. Want goede voornemens kun je het hele jaar door afstoffen: Stomme titels in de ban. Tenzij ze plotseling het beste idee lijken.

* We moeten het even over Kevin hebben, oorspronkelijke titel We need to talk about Kevin, 2003, auteur: Lionel Shriver


Uitgaande van het principe 'ieder z'n kwaliteiten', neemt Pakt het schrijven graag van je over. Lees eens verder op deze website, misschien kan ik (in de toekomst) iets voor jouw bedrijf betekenen?

lees meer..

Groet!

handtekening_miep.jpg